Jobs for Teens
Salary and Pay Rates
Math and Arithmetic

How do you calculate work hours for a year?

151617

Top Answer
User Avatar
Wiki User
Answered
2008-11-12 12:09:35
2008-11-12 12:09:35

The answer following may be relevant in a consulting environment, but is not correct for the typical so-called 9-5 worker/employee. There are more than 52 weeks in a year: 52 X 7 = 364; most years have 365 days, and leap years have 366. If we define "work hours" as all hours on "pay status," meaning days worked as well as days away from active duty due to paid leave for holidays, while sick, on vacation, etc., the number of work hours in a year varies depending on where that extra day (two in leap years) falls. Thus the # of U.S. work hours in a given calendar year ranges from 2080 to 2096. Examples: Most employers consider standard "work days" as Monday-Friday; for a typical full-time employee working 40 hours per week, if the "leftover" day in that calendar year falls on: Saturday or Sunday >>> the # of work hours = 2080
Monday through Friday >>> the # of work hours = 2088
A leap year has 2 "leftover" days; if they fall on:
Saturday AND Sunday >>> the # of work hours = 2080
Friday and Saturday >>> the # of work hours = 2088
Sunday and Monday >>> the # of work hours = 2088
any two weekdays (M-F) >>> the # of work hours = 2096
This is applicable to workers with different schedules, but who work 40 hours or 5 days out of 7; it just depends on whether that extra day (or two) is one of their scheduled workdays or not. It's true for regular part-timers too; for someone working 20 hrs/week, or 50% time, the number of work hours in a year would vary from 1040 to 1048. This is a negligible point to many, but to legions of hard working payroll staff, especially those who don't have regular pay periods (like every other Friday), but one that varies (say, once a month), it is crucial. Over many years, the # of work hours averages out to be a little over 2087, so it is not unusual to see 2088 in common use. Along the same lines, the # of work hours in a month can vary from 160 to 184, because a month of 28 to 31 days can have from 20 to 23 weekdays (20 x 8 = 160; 23 x 8 = 184). I hope this is useful, and apologize if I unintentionally stepped on any electronic toes.

________________ (The calculations below are for the United States. The numbers may vary significantly for other countries.) A normal work week for most jobs is 8 hours a day for 5 days. There are 52 weeks in a year but most workers get a two week vacation. So, 8 X 5 X 50 = 2000 hours worked in a year. Many companies also give 10 holidays, which brings it down to 8 x 5 x 48 = 1920. Many companies also give 5 days of sick/personal time per year, which brings it down to 8 x 5 x 47 = 1880. Finally, if you are calculating how much time people actually spend on their job (as opposed to company meetings, bathroom breaks, Surfing the internet, etc.) a common metric is 80%. Therefore, if you are looking for how many hours you can expect someone to actually be productive in a year, 8 x 5 x 47 x .8 = 1504 hours is a reasonable maximum. This is an important number when you are dealing with billable hours in a consulting environment.

001
๐ŸŽƒ
0
๐Ÿคจ
0
๐Ÿ˜ฎ
0
๐Ÿ˜‚
0
User Avatar

Related Questions


Calculate 365.2422 (days per year) x 24 (hours per day).


40 hours in a work week52 weeks in a year($14.00 x 40 x 52) = $29,120 per year


The amount of hours that a 16 year old can work in Texas is 3.5 hours a week. The most they can work a week is 12 hours.


There are no work hours limitations for 17-year-olds.


There are no work hours limitations for 18 year old teenagers.


First, you must calculate how many hours there are in a year. There are 24 hours in a day and 365 days in a year. So, there are 24*365 = 8760 hours. Since you make $13/hour, multiply $13/hour with 8760 hours = $113880 The above assumes you make money while you sleep; if you only take into account working hours, you must calculate how many hours you work per day (for example, 8), and how many work days there are in a year (roughly 365 x 5 / 7 if you work from Monday to Friday, minus some more days for vacations and legal holidays).


$19.23 per hour. There are 2080 hours in a regular work year where you work 40 hours per week with 52 weeks. All you have to do is divide your annual salary by 2080 and you get your per hour salary.


2,080 work hours per year in the US.


In the U.S., either 2,088 hours or 1,928 hours is often used as a standard work year for HR purposes. The latter figure accounts for 20 work days of annual leave. Full year (no leave) Work hours -- 2,088 Work week -- 52.2 Work days -- 261 Full year (with 4 week leave) Work hours -- 1,928 Work week -- 48.2 Work days -- 241


In the US, about 2,080 hours.


a 17 year old can work 26 hours per week


To calculate the answer: There are 365 days in a year, and 24 hours in a day. So you would multiply 365 x 24 which = 8760 hours in one year. So to calculate how many hours are in 74 years, you then multiply the number of hours in one year (8760) by 74, which is 648,240 hours. But if you take into account that leap year comes every four years, which means an extra day (and an extra 24 hours), you need to select a starting date for when the 74 year time period starts, then determine which of those years are leap year and add an extra 24 hours for each leap year, then calculate from there.


Calculate the following: 365.25 days/year x 24 hours/day. Just multiply the numbers.


It depends on how many hours a week that you work in your job. So lets say that you work a standard 40 hour week, then you will work 2,080 hours in one year. So over the five year span you will have worked 10,400 hours.


The maximum number of "straight time" work hours in a calendar year.


35 to 40 hours per week. or 2080 hours per year


8 hours a day including school, If your in school for 6 hours then you can work for 2 hours. If your in school for 5 hours then you can work for 3 hours. And you can not work any later than 7 o'clock P.m.



There are 52 weeks in a year. Work week is 37.5 52 times 37.5 equals 1950 hours.


If you work 36 hours per week and get paid holidays, thats 1,872 hours per year. 80,000 divided by 1,872 equals just over 42.70 dollars per hour.


Safe man hours is the number of hours worked minus the number of hours lost due to unsafe work or lost work due to an incident. This should get you the answer to total safe man hours.


While not in school, a 17 year old can work up to 8 hours per day. During the regular semester, a 17 year old can only work 5 hours per day.


an architect works 45 hours a week x that by 5 that's 2'340 hours year


2080. (40 hours a week x 52 weeks in a year)


You multiply 18.56 by the number of hours worked in a year.



Copyright ยฉ 2020 Multiply Media, LLC. All Rights Reserved. The material on this site can not be reproduced, distributed, transmitted, cached or otherwise used, except with prior written permission of Multiply.