Tasmanian devils were over-hunted in the past, almost to the point of extinction. They are now protected by law, and it is therefore illegal to hunt them or harm them in any way.
Tasmanian devils are solitary creatures and do not socialise with others of their species except for the purpose of reproduction. They are very territorial, however, and will fight over food. One of the reasons the Devil Facial Tumour Disease is such a problem is that it is transmitted by the Tasmanian devils biting each other.
The Tasmanian devil does not have a "temper". "Temper" is a word applied to people, not animals. The Tasmanian devil exhibits behaviour.When faced with competition for its food supply or territory, the Tasmanian devil becomes aggressive in its behaviour.
Yes and no: Tasmanian devils get their name from the blood-curdling screeching sounds they make when fighting over food and territory. However, it is not a high-pitched screech, but a loud, deep, throaty sound which is quite chilling in the middle of the night. Click on the related link, and the "vocalisation" to hear the sound. (The link does not always work.)
Yes. Tasmanian devils were once found over much of the Australian continent. Now, they a only found in the wild on the southern island state of Tasmania, which is indeed a part of Australia.
Tasmanian devils were not "invented".The first people to have seen the Tasmanian devil would have been the Tasmanian Aboriginal people. The Tasmanian aboriginal word for the Tasmanian devil is purinina.If the question refers to how the animal gained its name, it was because of its tendency to emit blood-curdling screams during the night when fighting over food or territory. This name was assigned by Europeans.
No, they just take over the left home from wombats
The Tasmanian devil is thought to have been around for over 10 million years. They are only found on the island of Tasmania.
Yes, Tasmanian Devils are real. They are carnivorous marsupials found only in the wild in Australia's southern island state of Tasmania, although they were once found over much of the Australian continent. Tasmanian devils are nothing like "Taz" on the cartoons.
Tasmanian devils are nocturnal, meaning they only come out at night time. This is partly how they earned their European name of Tasmanian Devil - at night, while fighting over food, they will emit the most frightening and unearthly screams, sounding just like the early Europeans imagined the devil would sound.
Scientists are breeding Tasmanian Devils in captivity to limit the spread of the Devil Facial Tumour Disease (DFTD). This disease is a great threat to Tasmanian devils living in the wild, affecting some two-thirds of the population.Tasmanian devils are being housed in captive breeding programmes, which should prevent the extinction of the marsupial, but not necessarily in the wild. In January 2010, a team of international scientists pinpointed the genetic marker that predisposes Tasmanian devils towards this fatal disease. With this knowledge, there is now a better chance of a cure, which would also stop the disease decimating the wild Tasmanian devil population.In addition, the "Save the Tasmanian Devil" was begun, with the objective being to 'maintain an enduring and ecologically functional population of Tasmanian Devils in the wild in Tasmania'. This programme is a joint initiative between the Australian Federal and Tasmanian State governments, together with the University of Tasmania. More sponsorship has come through the car company Suzuki Australia which has developed a is partnership with Zoos Victoria. Suzuki donates an amount from the sale of each Suzuki SUV to help save the Tasmanian Devil.See more information at the related link below.
The Tasmanian Devils are strictly carnivorous, eating insects, small prey such as snakes, birds, fish and mammals up to the size of a wombat, and carrion (carcasses or dead animal bodies). The Tasmanian devil scavenges most of its food and will eat whatever is handy. They have very powerful jaws and teeth enabling them to totally devour their prey, bones, fur and all. They are bot hunters and scavengers, and essentially opportunistic carrion eaters. They are at their most rowdy when fighting over a large carcass.
They previously lived in Tasmania as well as on the Australian mainland. However, they became extinct on the mainland 3,000 years ago. Currently, the Tasmanian devil is the largest carnivorous marsupial in the world. The reason Tasmanian devils now live only in Tasmanian is because they were essentially forced out by the dingo. The Aborigines came over from Asia many thousands of years ago, and brought this non-native carnivorous mammal with them. Both animals were at the top of the food chain, but the dingo was larger and stronger, and proved too much competition for the Tasmanian devil.