Best Answer

The answer following may be relevant in a consulting environment, but is not correct for the typical so-called 9-5 worker/employee. There are more than 52 weeks in a year: 52 X 7 = 364; most years have 365 days, and leap years have 366. If we define "work hours" as all hours on "pay status," meaning days worked as well as days away from active duty due to paid leave for holidays, while sick, on vacation, etc., the number of work hours in a year varies depending on where that extra day (two in leap years) falls. Thus the # of U.S. work hours in a given calendar year ranges from 2080 to 2096. Examples: Most employers consider standard "work days" as Monday-Friday; for a typical full-time employee working 40 hours per week, if the "leftover" day in that calendar year falls on: Saturday or Sunday >>> the # of work hours = 2080

Monday through Friday >>> the # of work hours = 2088

A leap year has 2 "leftover" days; if they fall on:

Saturday AND Sunday >>> the # of work hours = 2080

Friday and Saturday >>> the # of work hours = 2088

Sunday and Monday >>> the # of work hours = 2088

any two weekdays (M-F) >>> the # of work hours = 2096

This is applicable to workers with different schedules, but who work 40 hours or 5 days out of 7; it just depends on whether that extra day (or two) is one of their scheduled workdays or not. It's true for regular part-timers too; for someone working 20 hrs/week, or 50% time, the number of work hours in a year would vary from 1040 to 1048. This is a negligible point to many, but to legions of hard working payroll staff, especially those who don't have regular pay periods (like every other Friday), but one that varies (say, once a month), it is crucial. Over many years, the # of work hours averages out to be a little over 2087, so it is not unusual to see 2088 in common use. Along the same lines, the # of work hours in a month can vary from 160 to 184, because a month of 28 to 31 days can have from 20 to 23 weekdays (20 x 8 = 160; 23 x 8 = 184). I hope this is useful, and apologize if I unintentionally stepped on any electronic toes.

________________ (The calculations below are for the United States. The numbers may vary significantly for other countries.) A normal work week for most jobs is 8 hours a day for 5 days. There are 52 weeks in a year but most workers get a two week vacation. So, 8 X 5 X 50 = 2000 hours worked in a year. Many companies also give 10 holidays, which brings it down to 8 x 5 x 48 = 1920. Many companies also give 5 days of sick/personal time per year, which brings it down to 8 x 5 x 47 = 1880. Finally, if you are calculating how much time people actually spend on their job (as opposed to company meetings, bathroom breaks, Surfing the internet, etc.) a common metric is 80%. Therefore, if you are looking for how many hours you can expect someone to actually be productive in a year, 8 x 5 x 47 x .8 = 1504 hours is a reasonable maximum. This is an important number when you are dealing with billable hours in a consulting environment.

More answers

There are a number of variables that have to be resolved. * What are work hours? * Are vacations included? * How about Federal holidays? * Are Saturdays and Sundays available or only Monday through Friday. * Are all 8 hours considered working hours? * Are their contractual limitations on the number of hours that can be worked in a day? (Unions or other special agreements.) Straight up there are 2080 working hours. 8 hrs in the day = 40 hr wk X 52 wks in a year = 2080 hours

How much you get paid per hour multiplied by how many hours you work a week multiplied by 52. Of course it will only be an estimate due to holidays, over time, sick days etc.

I first list down the activities for the job and allocate for the available hours in consideration of emergencies.

Full time would be 2,080 or 40 (hours per week) times 52 (weeks per year).

40 x 52 = 2080

In the US, about 2,080 hours.

Lvl 1

2080

Lvl 1

40

Q: How to figure out how much you make a year?

Write your answer...

Submit

Still have questions?

Related questions

$60,000.00 divide by the number of weeks in a year 52. The figure was $1,153.80 a week.

divide 33,000 by 12. figure it out.

Last year he made approximately $11 million dollars. By the end of this year (2012) He is expecting to make a 9 figure salary (at least $100,000,000)

In 2004, while interviewed by Alan Colmes, they agreed with the $3m per year figure.

The President of Nepal makes $109,410 per year Thus figure does not include peeks of the position such as free housing.

Presidents make $13.50 every hour. figure it out!

The only source I could find put the figure at 4.2billion, but that was for the 95-96 tax year.

I did a dictionary check on "foruner" and found no such word. I suggest you figure out what you really want to ask, and find out how to spell it.

It is 111,252 if you figure exactly 365 days in a year. It is 111,328.2 if you figure 365 1/4 days in a year.

The common figure is that people work 2,080 hours a year. If this person is hourly, then s/he earns $38.46 an hour. You would divide the total earned by 2080.

how much do you make per year

If you make 74,000 a year how much is that hoourly